logologo
AiutoLoading...
Sabato 1 giugno, 10:00Passato
Giugno 2024
Sabato 1
10:00 - 13:00

BOTANICKÁ ZÁHRADA PRI SOŠL V BANSKEJ ŠTIAVNICI

Akademická 16, 969 01 Banská Štiavnica
  • okres Banská Štiavnica
  • Région de Banská Bystrica

BOTANICKÁ ZÁHRADA PRI SOŠL V BANSKEJ ŠTIAVNICI

[https://www.vopz.sk/park/13609-botanicka-zahrada-pri-sosl-v-banskej-stiavnici](https://www.vopz.sk/park/13609-botanicka-zahrada-pri-sosl-v-banskej-stiavnici)
Sabato 1 giugno, 10:00Passato
©BOTANICKÁ ZÁHRADA PRI SOŠL V BANSKEJ ŠTIAVNICI

https://www.vopz.sk/park/13609-botanicka-zahrada-prisosl-v-banskej-stiavnici ZAUJÍMAVOSÂ:Vzácnos vé o záhrady j'drevina Sekvojovec mamutí (Seiadendron giganteum). Prvé výsadby sa uskutočnili v Roku 1880, pričom je tu Aj Jeho najvyšia položená lokalita na území Slovenska. Najhmotnatejší strom sekvojovca mal vo veku 114 rokov výšku 36 m, prsnú hrúbku 170 cm a hmotu 28 m3. Významnou drevinou je zelkova ostrolistá (Zelkova serrata), ktorá sa so svojou prsnou hrúbkou 136 cm považuje za najsilnejšieho jedinca v Európe. Významnou drevinou je céder libanonský (Cedrus libani), ktorý je svojimi rozmermi považovaný za najmohutnejší exemplár svojho druhu rastúci v našich parkoch a záhradách. HISTÓRIA:Za zakladateľa objektu treba považovať profesora Rudolfa Feistmantla, ktorý v roku 1838 zabezpečil pre potreby Lesníckeho ústavu kúpu budovy s priľahlou záhradou, kde v rokoch 1838-39 položil jej základy. Do roku 1844 bolo na tejto ploche vysadených 487 sadeníc stromov a krov domácich i exotických drevín. V Roku 1854 Bola k Dolnej botanickej záhrade pripojená Horná, tzv. Klauserovská záhrada. Bola na Nej zriadená Aj škôlka na pestovanie domácich a exotických drevín. Prvé sadenice z tejto škôlky dal vysádzať profesor Karol Wagner a tak vlastne začala vznikať horná botanická záhrada. Za profesora Ferdinanda Illésa boli v hornej botanickej záhrade urobené cestičky a vysadené celé skupiny domácich drevín. Po Jeho odchode v Jeho Diele ďalej pokračoval profesor Ľudovít Fekete. Po zrušení vysokej školy v roku 1919 prevzala záhradu do svojej správy novovzniknutá Československá štátna vyššia lesnícka škola. Odbornou správou bol poverený Ing. Jaroslav Charvát. V Roku 1956 prevzal jej odborné vedenie prof. školy Ján Králik. V ďalšom období záhradu odborne viedli Ing. Gejza Sámel, Ing. Jozef Zorvan a Ing. Veronika Dudíková. OTVÁRACIE HODINY:1. jún 2024: Prvá komentovaná prehliadka: 10:00 Hod. Druhá komentovaná prehliadka: 11:00 Hod.

Tipologia di evento
Visita guidata
Tema 2024
I cinque sensi in giardino
Accetto che l'immagine possa essere utilizzata liberamente, a condizione che sia attribuita all'autore per nome, e condivisa alle stesse condizioni.
Condizioni di partecipazione
Ingresso libero
Tipo di pubblico
Pubblico generale

A proposito del luogo

BOTANICKÁ ZÁHRADA PRI SOŠL V BANSKEJ ŠTIAVNICI
Akademická 16, 969 01 Banská Štiavnica
  • okres Banská Štiavnica
  • Région de Banská Bystrica
BOTANICKÁ ZÁHRADA PRI SOŠL V BANSKEJ ŠTIAVNICI